Verder na/met borstkanker

Borstkanker is eenzware proef. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Een zichtbaar deel van je vrouw-zijn heeft je ‘verraden’, iets met je lijf gedaan toe je even niet oplette?…  Bovendien verandert mogelijk je uiterlijk: verlies je een (deel van je) borst, en door chemotherapie kan je haar uitvallen. Kortom: je voelt je een vreemde in je eigen lichaam.  Je hebt het fysiek en mentaal behoorlijk voor je kiezen gehad. Het vertrouwen in jezelf lijkt mijlenver weg. En nu?
Nog in behandeling? Mensen in je omgeving zijn lief voor je, helpen waar ze kunnen, troosten of negeren je. Het doet allemaal iet met je.
Weer op weg naar herstel van het gewone leven? mensen vinden dat je het zo goed doet. Mensen vergeten dat er met je iets was, je bent al zo goed op weg! En toch… wat is dat toch? Het is niet meer zoals het was.
Door mijn ervaring als oncologisch fysiotherapeut, waarbij ik met name werkte met vrouwen met borskanker, heb ik boverstaande menigmaal zien voltrekken. Technisch zou je lijf wel weer hersteld kunnen zijn of worden misschien, maar jij? Ben jij hersteld? En wanneer? En hoever?

Haptotherapie gaat over de balans tussen voelen enerzijds en denken en vinden anderzijds. Na borstkanker is deze balans vaak verstoord. (Nieuwe) emoties als angst, pijn en schaamte hebben zich opgehoopt in je lichaam en het kan moeilijk zijn om dit (gehavende) lichaam te accepteren. Haptotherapie leert je te (h)erkennen hoe je lichaam voelt. Wat je lichaam je te vertellen heeft en dat dit nog steeds jouw lichaam is.

Door middel van gesprek en aanraking wordt je stap voor stap (weer) wegwijs in je lijf. Het deel van je lijf dat je verraden heeft maakt nog steeds deel van je uit. Door het te negeren kom je niet verder. Je borst kan er niets aan doen dat ze ziek werd. We gaan je borst of je prothese er weer bij halen, deel van jou laten zijn door te bespreken, te bekijken en aan te raken. Het maakt je compleet. Het is een deel van je levensverhaal. Maakt je wie je nu bent. Misschien wel het belangrijkste is dat je ervaart dat jij geen borstkanker bent maar dat je borstkanker hebt/had. Je bent goed zoals je bent, ook met borstkanker.

Niemand komt zonder kleerscheuren door borstkakner heen. Juist daarom is het belangrijk om je lichaam na zo’n ingrijpende gebeur­tenis te troosten en te verzorgen. Leer luister naar wat er zich afspeelt van binnen. Je zult ervaren dat je steeds meer vertrouwen in je lijf krijgt, waardoor jij je vrijer kunt voelen en bewegen.