Beslissingen kun je nemen op rationele gronden en op gevoel. Wij, als mensen, zijn de enige soort die kunnen ‘redeneren’:  verklaren, verantwoorden, uitleggen. Dat maakt ons uniek. Dieren kunnen dat allemaal niet. Zij kunnen wel associëren en leren. Maar ook dát kunnen wij. Ons grote voordeel boven dieren is tegelijk ons grote nadeel. Met onze reden hebben we ‘fatsoen’,  ‘compassie’ , ‘loyaliteit’, normen en waarden, etc. ontwikkeld. En daar gaat het spaak lopen met de individu.

 

Haptotherapie houdt zich bezig met voelen, met ons gevoelsleven. Het lichaam is de drager van gevoel. Het lijf is altijd eerlijk en reageert op situaties. Adrenaline, spierspanning, hartstilstand of

–kloppingen, ademhaling… Het hoofd (de ratio) daarentegen gaat  wikken en wegen.

 

Als je je gevoelens (beter) kent, kunnen deze je helpen bij het nemen van beslissingen. Je behoeftes vervullen en je gedrag zo goed mogelijk af te stemmen op je eigen behoeftes en de vraag van de omgeving. De haptonomie, de wetenschap van het voelen,  gaat ervan uit dat het herkennen van je gevoelens essentieel zijn voor het prettig leven. Haptotherapie is gericht op bewustmaking van gevoelens, het ontdekken van jouw unieke uiting van dat, wat situaties met je doen. Met jouw gevoelens kun je te raden gaan bij je ratio. Die kregen we niet voor niets.  Verantwoording nemen voor wat je voelt, ervaren hebt. Overwegen en een beslissing nemen doe je uiteindelijk met je verstand NA dat je hebt gevoeld hoe het voor jou is.  Een balans tussen voelen, denken en handelen is noodzakelijk voor een groot gevoel van welzijn.

 

Voelen doe je door middel van tast. De meest ‘tastbare’ vorm van voelen is via de huid, de aanraking. Maar ook vochtigheid, temperatuur, gewicht kan je allemaal waarnemen middels tast. Verder kun je waarnemen wat er van binnen in je lijf gaande is. Hartslag, ademhaling, spierspanning. Het geeft je informatie over hoe je ‘ervoor’ staat. Met de ervaringen uit het verleden herkennen we deze toestand van het lijf. We noemen het emoties. Boos, Bang, Bedroef, Blij en (met gedachten erbij ook) Beschaamd
 
Bij de ontwikkeling van het gevoelsleven speelt de aanraking een belangrijke rol. Al vanaf de geboorte worden we door onze moeder/verzorger. Het is van  belang dat dit een bevestigende of affectieve aanraking is. Een functionele of effectieve aanraking bevestigd niet wie we zijn. Daarom wordt binnen de haptotherapie gebruikgemaakt van bevestigende en affectieve aanraking. Vanuit dit affectief contact wordt innerlijke groei mogelijk.

 

Het ervaren wat iets met je doet wordt binnen de haptotherapie ook aangeboden in oefenvormen.  Begeleiding van de haptotherapeut bestaat dan ook uit gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en aanraking.

 

Binnen HAPSIS werken we altijd met een vrijblijvende en gratis kennismaking met haptonomie.