Wat is haptonomie?

Haptonomie of haptotherapie is een persoonsgerichte begeleiding waarin je gevoelsleven centraal staat. Je leert voelen en waar wenselijk leer je woorden te geven aan dat gevoel. Je leert dat je lichaam je iets te vertellen heeft, wat je lichaam je te vertellen heeft en hoe het werkelijk met je is. Je eigen lichaam wordt hiermee het meest waardevol meetinstrument dat je hebt. Het geeft je inzicht in je eigen (wel)zijn.

Je ervaart hoe een grens voor jou voelt. Je ontwikkelt gevoel voor je eigen ruimte. Je leert dat beweging of (re)actie iets oplevert.  We gaan samen op zoek naar de manier waarop je keuzes maakt. Afhankelijk van wat jouw persoonlijke vraag is kan op bovenstaande items worden ingezoomd.

Haptotherapie kent verschillende tools. Als eerste onderscheidt haptotherapie zich van andere begeleidingsvoren door de aanraking. Aanraken is de meest tastbare vorm van voelen, het doet iets met je lijf en daardoor met jou. Maar we starten altijd met het gesprek, waarin we samen zorgen dat er een veilige situatie is. Daarnaast maken we gebruik van oefenmateriaal, de omgeving en elkaar om ervaringen op te doen, de ervaringsgerichte oefening.

Aanraken raakt! Het komt dichtbij. In een veilige uitgangssituatie zal aanraking tot stand komen met als doel jezelf meer te ervaren, je lijf meer te leren kennen, te luisteren wat je lijf te vertellen heeft in het moment.
Ervaren beklijft, het heeft geen woorden nodig. De gevoelservaring zal je niet meer verlaten. Feilloos zul je gevoelens blijven herkennen in verschillende situaties. Je hoeft niets te onthouden, het ís er!
Het gesprek en de woorden zijn een ‘vervoermiddel’ om de ervaringen te kunnen duiden.

De basis van de haptonomie is het fenomeen “openen en sluiten”, het “JA / NEE-gevoel”  (ga je er naar toe of ga je er vanaf?).  Door de grondlegger van de haptonomie is dit “HAPSIS” genoemd.

 

De kracht van HAPSIS is het ontwikkelen van HAPSIS!