Kinderen

Kinderhaptotherapie is voor kinderen tot ongeveer 18 jaar. HAPSIS trekt 2 lijnen:
baby’s en peuter / kinderen van basisschoolleeftijd /pubers.

Baby’s en peuters
Hiervoor is bij HAPSIS (nog) geen specialisatie. Wanneer u haptonomische begeleiding zoekt voor uw zeer jonge kindje zoek dan naar een haptotherapeut die haptonomische zwangerschapsbegeleiding geeft. Zij zijn doorgaans beter opgeleid om het zeer jong kind en zijn/haar ouders te begeleiden.

Kinderen van basisschoolleeftijd
Jonge kinderen zijn pure en voelende ‘wezens’.  Zij zijn nog niet belast met gedachten en overtuigingen, verklaringen en verantwoordingen of uitleg in woorden. Dat maakt dat haptotherapie, voelen en beleven, zeer geschikt is voor kinderen.
Voelen en woorden zijn twee verschillende zaken. Kinderen handelen naar wat zij voelen. Zij voelen feilloos en ‘wegen’ niet eerst in hun brein. Kinderen kiezen wat het beste bij hen past. Soms brengt dit mechanisme hen ook in ‘de knel’. Als ouder of opvoeder bemerk je dat en daarom ben je waarschijnlijk nu op deze site aangekomen.

Pubers
Pubers komen steeds meer invloeden op hun pad tegen en tegelijk zijn zij hun denkvermogen aan het ontwikkeling. Zij beginnen meningen te vormen, gaan zich langzaam losmaken en afzetten tegen het (ouderlijk) gezag en op proberen op eigen benen te staan. Vaak gaat in deze tijd het voelen wat naar de achtergrond, zeker niet in de laatste plaats omdat het lijf in de puberteit aan vele veranderingen onderhevig is. Het voelt als een rollercoaster voor hen, daar gaan zij (vaak) vanaf (of soms juist heel erg naar toe!) Het lijf is sowieso in deze tijd minder betrouwbaar dan het voorheen was door al deze veranderingen. Deze leeftijdsgroep vergt dan ook een gespecialiseerde aandacht.
Zowel puber als opvoeder zullen actief in het traject betrokken worden.  

 

Werkwijze:

 • Vrijblijvende kennismaking met jou als ouder/opvoeder en je kind enerzijds en ik als therapeut anderzijds om te zien of er een klik is. Dit is van voorwaarde voor de therapie.
 • Intake gesprek met ouder(s)/opvoeder(s), waarin hulpvraag en haptotherapie naast elkaar worden gelegd.
 • Enkele sessies waar in spel- en oefenvormen en/of creativiteit en aan bod komen alleen met je kind of samen met jou als ouder/opvoeder.
 • Binnen deze eerste sessies zal ook de aanraking aan bod komen, zodat je kind zijn/haar lijf weer kan voelen en leert wat het te vertellen heeft.

Binnen de sessies wordt zowel naar je kind als naar de interactie tussen jou en je kind gekeken. De basis is altijd veilig en vertrouwd, zodat je kind zich geborgen zal voelen en kan groeien naar eigenheid, naar wie het is. Jouw kind mag ervaren dat het een goed kind is, een goed mens is!

 

 Indicaties voor kinderhaptotherapie kunnen onder ander zijn:

 • Terugkerende en/of chronische (lichamelijke) klachten
 • Lichamelijk en/of sociaal onhandig
 • Angst, spanning, nervositeit
 • Gepeste kinderen
 • Pesters
 • Rouwverwerking of verlies in de breedste zin van het woord
 • Assertiviteitsontwikkeling (groep)