Marianne Brandsema

GZ haptotherapeut, specialisatie trauma, geregistreerd fysiotherapeut en oedeemtherapeut, coach

Mijn loopbaan en ontwikkeling
Tijdens mijn werk als fysiotherapeut merkte ik op dat er vaak een verhaal schuil gaat achter de klacht, die een persoon ervaart. Ook hoe het aanraken en het geraakt worden duidelijkheid kan geven over wie we zijn, wat we voelen en wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Ons lichaam liegt nooit, maar hoe kom je nou van de klacht naar de kracht?

Mijn interesse in de haptonomie was gewekt en ik besloot om de opleiding haptonomie te volgen, later gevolgd door de opleiding tot haptotherapeut in Doorn. Een persoonlijke ontwikkeling op affectief gebied, waarbij de principes van de haptonomie therapeutisch worden ingezet.

Ik mocht tijdens mijn opleiding tot haptotherapeut ervaring opdoen in de praktijk waar Frans Veldman de grondlegger van de haptotherapie ooit begon. In deze praktijk in Nijmegen heb ik later met veel plezier als fysiotherapeut en als haptotherapeut gewerkt en veel mogen leren van ervaren collega’s haptotherapeuten en andere disciplines.

Als haptotherapeut ben ik nog steeds bezig me verder te ontwikkelen.

Recent heb ik de nascholing op het gebied van trauma gedaan. Ervaringen vanuit een dichtbij of vroeg verleden liggen opgeslagen in ons voelende lichaam. Soms zonder woorden kunnen we in het hier en nu in contact gaan met wat er was, om er in het hier en nu mee om te kunnen gaan. Ook op het gebied van andere hulpvragen kan ik als haptotherapeut iemand begeleiden.

Denk bijvoorbeeld aan: Burn out, langdurige lichamelijke klachten, hyperventilatie, omgaan met veranderingen, werkdruk, relatieproblemen, rouwproces, verlies, beperkingen, chronische ziekte, pijn, moeite met uiten of beheersen van emoties, stress, palliatieve fase.

Janneke en ik kennen elkaar vanuit de opleiding in Doorn, waar wij allebei zijn begonnen met de opleiding haptonomie. Later vervolgd met de haptotherapie opleiding. Deze heb ik in 2015 afgerond. Toen Janneke mij vroeg om samen met haar de maatschap HAPSIS voort te zetten was het antwoord een van harte ja. We gaan samen de praktijk HAPSIS verder vorm  geven.

Mijn werkzaamheden bij HAPSIS combineer ik met mijn werk als geregistreerd (oedeem)fysiotherapeut op haptonomische basis in de (neuro) revalidatie. Aldaar werk ik met personen, die een trauma of ingrijpende levensgebeurtenis hebben doorgemaakt. En veelal opnieuw hun draag- en veerkracht terug willen krijgen om door te kunnen gaan.