Haptotherapie

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarin je gevoelsleven centraal staat.

Je leert voelen en waar wenselijk woorden te geven aan dat gevoel. Je leert dat je lijf je iets te vertellen heeft, wat je lijf je te vertellen heeft en hoe het werkelijk met je is. Je eigen lijf wordt hiermee het meest waardevolle meetinstrument dat je hebt. Het geeft je inzicht in je eigen (wel)zijn. Samen gaan we zoek naar de fysieke signalen als jij grenzen nadert, als jij ruimte inneemt, als jij NEE zegt, als jij je opent of sluit, als je vlucht of vecht, als je verbinding maakt of juist niet. Deze verschillende gevoelens zijn voor iedereen anders, maar voor jou steeds hetzelfde. 

Je ervaart hoe een grens voor jóu voelt. Je ontwikkelt gevoel voor je eigen ruimte. Je leert dat beweging of (re)actie iets oplevert. We gaan samen op zoek naar de manier waarop je keuzes maakt. Afhankelijk van wat jouw persoonlijke vraag is, kan op bovenstaande items worden ingezoomd.

Het belangrijkste haptische fenomeen is “openen en sluiten”, het “JA / NEE-gevoel”, ga je er naar toe of ga je er vanaf? Door Frans Veldman, grondlegger van de haptonomie, is dit “HAPSIS” genoemd.

Haptotherapie kent verschillende tools. Als eerste onderscheidt haptotherapie zich van andere begeleidingsvoren door de aanraking. Aanraken is de meest tastbare vorm van voelen, het doet iets met je lijf en daardoor met jou.

Maar we starten altijd met het gesprek, waarin we samen zorgen dat er een veilige situatie is. Daarnaast maken we gebruik van oefenmateriaal, de omgeving en elkaar om ervaringen op te doen, de ervaringsgerichte oefening.

De kracht van HAPSIS is het ontwikkelen van HAPSIS!