Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) is erop gericht om het contact tussen jullie als (aanstaande) ouders in te zetten om de zwangerschap en bevalling samen te beleven en om al tijdens de zwangerschap contact te maken met de baby. Het geeft jullie kindje het gevoel van een veilig en warm welkom in jullie gezin en daarmee in de wereld. Het kan daarbij de bevallingsbeleving prettig beïnvloeden.

HZB is nooit in een groep maar speciaal voor jullie. Toegesneden op jullie situatie, op jullie unieke persoonlijkheden, op jullie unieke manier van samenzijn en op jullie wijze van verwachten en ontvangen van jullie nieuwe kindje, jullie nieuwe leven.

Als (aanstaande) vader word je nauw betrokken bij het hele proces. Je ervaart dingen die moeder en kind kunnen ervaren en krijgt praktische handvatten en informatie om je partner te kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Als (aanstaande) moeder leer je steeds meer je lijf kennen waarin je plaats maakt voor jullie kindje en waar tegelijk plaats blijft voor jouzelf. Je leert de vragen van je lijf te herkennen en samen met je partner daar gehoor aan te geven.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we onder andere in op vragen die betrekking hebben op het dragen van de baby in je buik, het opvangen van weeën, het omgaan met de pijn. Maar ook kijken we op welke manier er ruimte is voor de kleine en waar er ruimte blijft voor jullie relatie. En we gaan alvast een klein doorkijkje maken naar de eerste weken als de kleine werkelijk in jullie gezin is. Zo kun je samen naar het ouderschap toe groeien.

De begeleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarvan 5 tijdens de zwangerschap en 1 na de bevalling. Afhankelijk van de individuele behoefte kan hier vanaf worden geweken.

Een week of 6 na de geboorte van jullie kindje zullen we samen terugkijken op de bevalling, jullie beleving hiervan, de start als kersverse ouders en hoe jullie de veiligheid en warmte kunnen voortzetten in de omgang met jullie baby. Ook zal er dan aandacht zijn voor het wederom veranderende lijf van moeder en de rol van vader.

Veel plezier!