Werken in ‘het systeem’ betekent dat we niet alleen gaan kijken naar jou, maar ook naar jouw ‘systeem’. Iedereen is geboren uit een biologische vader en een moeder. Dat is je eerste systeem. Ook is iedereen ergens opgegroeid. Dat hoeft niet hetzelfde systeem te zijn als waaruit je geboren bent. Jij bent wel een radertje in jouw eigen system(en). Zonder jou was dit systeem anders. Dan was iemand anders de oudste, de ziekste, de leukste, de onopvallendste, etc. De plek die jij in dat systeem toebehoort, heeft je iets opgeleverd. Daarvan heb je geleerd. De vraag is of hetgeen je toen leerde nu nog steeds in je voordeel werkt. Werken in het systeem doen we op gevoel en met zo weinig mogelijk woorden. Het is zoeken, voelen, vertrouwen, ervaren, teruggeven, loslaten. Je verwerft inzichten en je kan daarmee meer en meer je eigen plek innemen. Het systeem en kleine opstellingen van het systeem kunnen in haptotherapeutische sessies verweven worden.
Familieopstellingen
(Familie)opstellingen, ook wel 'gewoon' opstelling of constellatie genoemd, is een methode om inzicht te verwerven in de dynamieken binnen jouw (familie)systeem. Onbewust beïnvloeden deze dynamieken ons sterk in het dagelijks leven. Juist doordat het meestal onbewust gebeurt is het zo moeilijk deze dynamieken bloot te leggen met woorden. Door het systeem op te stellen, zichtbaar te maken, worden dynamieken voelbaar, zichtbaar. Dat is de kracht van een opstelling!
Binnen het systeem gelden wetmatigheden, welke misschien niet gerespecteerd zijn of onzichtbaar zijn gebleven. Dit kan grote invloed hebben op jou en jouw functioneren. Inzicht in je systeem kan helend werken.
We kunnen individueel opstellen in de ruimte, maar het ook op tafel met poppetjes. We geven iedereen in het systeem zijn/haar eigen plek. Ieder lid heeft een vaste plek in het systeem. Grootouders, ouders, kinderen. Van oud naar jong. Van ‘eerst’ naar ‘later’. En daarbij is ieder zelf verantwoordelijk voor zijn/haar eigen plek. Neem jij je verantwoording niet of pak jij verantwoording op van een ander uit het systeem, dan ontstaat er een verstrikking of een verstoring in de balans van geven en nemen. Dit gaat vaak over loyaliteit in de kind-ouder-lijn. Of bijvoorbeeld alleen in de biologische lijn als er sprake is van een samengesteld gezin.
Samengestelde gezinnen
Het samengestelde gezin is ook een systeem, een systeem dat lijkt uit meerdere systemen te bestaan. Precies! Dat lijkt! Maar dat is niet zo. Elk individu uit dat samengestelde gezin heeft zijn/haar plek en maakt dat het systeem is zoals het is. Ouders nemen hun bagage, hun patronen, mee uit hun ouderlijke gezinnen. De kinderen doen dat ook! Ook zij hebben een systeem achter zich staan. Belangrijk is dat helder wordt wie welke plek heeft. Dat geldt voor elk lid van dit nieuwe gezin. Is dat een dienende plek aan het systeem of een magische taak vanuit een ouder systeem? Of is er trouw aan íemand anders in (of buiten) het systeem? Of is het werkelijk je eigen plek? Pas als ieder op de eigen plek staat binnen het systeem zal er lucht en ruimte komen waar de binding dan VERBINDING kan gaan worden.