Janneke Ywema

Mijn start
Ik ben geboren als tweede (van uiteindelijk drie kinderen) in een Christelijk gezin in het noorden van het land. Niet dat mijn ouders daar vandaan kwamen (ook al lijkt dat wel zo met mijn naam), maar mijn vader werkte daar bij een ingenieursbureau (Heidemij, tegenwoordig Arcadis). Door het werk van mijn vader verhuisden mijn ouders veel. Op mijn 7e jaar belandden wij in het Roomse Noord Brabant, even wennen voor protestanten ?. Toch ben ik in mijn hart verbonden met Brabant.
 
Mijn loopbaan
Mijn middelbare school deed ik in Den Bosch. Daarna heb ik de provincie tijdelijk verlaten om de opleiding Fysiotherapie in Utrecht te gaan volgen. In 1988 ben ik op Brabantse bodem teruggekeerd. Tot december 2014 ben ik werkzaam geweest als fysiotherapeut met verschillende verbijzonderingen. De laatste 10 jaar van mijn fysio-loopbaan werkte ik als oncologisch fysiotherapeut. Werken met deze bijzondere doelgroep leerde mij dat ik wilde werken op een manier die bij mij past: “Er zijn” voor de mens met een hulpvraag. Dat leidde in 2008 tot de beslissing om voor mijzelf te beginnen en een nieuwe opleiding te gaan volgen. Vanaf 2010 ben ik binnen mijn fysiopraktijk gestart met het begeleiden van mensen op haptonomische basis, waardoor praktijk HAPSIS een vliegende start heeft gehad toen alle opleidingen, bevoegdheden en registraties binnen waren.
 
Opleidingen
Naast algemene fysiotherapie heb ik opleidingen gevolgd tot manueel therapeut, kinderfysiotherapeut en oncologisch fysiotherapeut. In 2008 startte ik met de opleiding tot haptotherapeut aan de Academie voor Haptonomie in Doorn en later aan het ITH (Instituut voor Toegepaste Haptonomie) in Nijmegen. Vanaf 2015 ben ik volledig bevoegd en geregistreerd. Ik ben lid van VVH (beroepsvereniging) en VHZB (vakvereniging zwangerschapsbegeleiding). Ook heb ik de opleiding tot haptonomisch relatiebegeleider gevolgd en heb ik in 2022 de opleiding tot systemisch werker afgerond aan de Academie voor systemisch werk in Zutphen.

Mijn grootste geluk?
Ik werd besmet met het hapto-virus!
A beautiful way of living

Privé
Ons samengestelde gezin bestaat onder andere uit mijn man Theo en mijzelf. Ik heb twee dochters en mijn man heeft een dochter en een zoon. Nu de kinderen uitvliegen, houden de hond, katten, kippen, geiten en Vlaamse reuzen de chaos gaande. We hebben een heerlijke woonplek met veel ruimte buiten. Naast mensen en dieren verzorgen en het heel leuk hebben samen, ben ik af en toe te vinden op de tennis- of golfbaan, in de natuur op mijn wandelschoenen, in de keuken om te kokkerellen en als vrijwilliger in kerk, maatschappij en verenigingsleven. Ook een boek of een (digitaal) spelletje vind ik een lekkere invulling van tijd.
 
Uitdaging
Mijn uitdaging is het “hapto-virus” zo veel als mogelijk verspreiden. Hiertoe heb ik naast de basisopleiding verschillende specialisaties gevolgd om zoveel mogelijk vraagstukken samen met jou aan te gaan. Naast individuele begeleiding vind ik het leuk om met stellen (relatietherapie, zwangerschapsbegeleiding), groepen (op de werkvloer) en systemen (samengestelde gezinnen) te werken. Lezingen geven, workshops of themabijeenkomsten invulling geven en samenwerken zijn items waar ik een warm hart van krijg.